Sepelvaltimotauti

Sepelvaltimotauti

Sepelvaltimotauti on termi, joka kuvaa, mitä tapahtuu, kun sydämesi verenkierto estyy tai keskeytyy, kun rasva-aineita (plakkia) muodostuu sepelvaltimoihin. Ajan myötä valtimoiden seinät voivat turvota rasvakertymiä.

Mikä aiheuttaa sen? Yleisin syy tähän on sairaus, joka tunnetaan ateroskleroosina. Tässä kohtaa verisuoniin kerääntyy rasvakertymiä, jotka kaventavat niitä ja lopulta rajoittavat tai estävät sydämen verenkiertoa.

Ateroskleroosissa valtimoidesi sisäkerros on vaurioitunut. Tämä aiheuttaa tulehdusreaktion, joka johtaa plakkien muodostumiseen, jotka sisältävät kolesterolia, lipidejä ja proteiineja. Nämä plakit voivat rajoittaa verenkiertoa sepelvaltimoiden läpi, mikä johtaa sydämen lihasten hapensaannin vähenemiseen. Ajan myötä ateroskleroosi voi johtaa sepelvaltimon tukkeutumiseen osittain tai kokonaan, mikä voi johtaa sydänkohtaukseen tai angina pectoris.

Oireet

Sepelvaltimotaudin oireita ovat: rintakipu (angina pectoris), joka usein laukaisee fyysisen tai emotionaalisen stressin; tätä kipua esiintyy usein edessä, rintalastan alapuolella ja voi levitä vasempaan käsivarteen tai olkapäähän. Voit kuvata sen raskaana tai murskaavana tunteena; hengenahdistus; pahoinvointi; pyörrytys; hikoilu huimaus.