Hiilihydraatit
Hiilihydraatit ravinnossa
Hiilihydraatit ovat elimistön tärkein energianlähde. Hiilihydraatteja on hedelmissä, vihanneksissa, maito- ja jogurttituotteissa, leivissä ja viljoissa sekä muissa elintarvikkeissa.
Vaikka hiilihydraatit (glukoosi) ovatkin elimistön tärkein energianlähde, hiilihydraattipitoisia ruokia syömällä saadaan myös tärkeitä ravintoaineita, kuten hiilihydraatteja, ravintokuitua, magnesiumia, rautaa, foliota, sinkkiä ja kaliumia sekä ravintokuidun osalta B-ryhmän vitamiineja.
Hiilihydraattien määrä päivässä
Hiilihydraatteja tarvitaan päivittäin noin 300 gramman suuruisena annoksena, mikä vastaa paljon myös hiilihydraattien määrän suhteen terveellisten ruokavalioiden pitkittymistä.
Päivittäin ravitsemus suositellaan siis kuusi annosta, mutta vain noin 45 prosenttia kaikista hedelmistä, vihanneksista ja palkokasveista on hiilihydraatteja.
Hiilihydraatit, joita esiintyy hedelmissä ja viljoissa, koostuvat glukoosisesta ja ne ovat välttämättömiä soluille tarjota energiaa.
Kulutus hiilihydraateista on merkittävässä osassa energian tuotantoon ja hallintaan.